Citron- och pumpabröd med gurkmeja
Eine herrlich frische Begleitung für Ihren Morgenkaffee und Nachmittagstee: Versuchen Sie dieses Rezept für ein Kürbis-Zitronenbrot mit Kurkuma! Was ist Kurkuma? Kurkuma wird auch Safranwurzel oder Gelbwurz genannt und stammt aus Südasien und wir in den Tropen vielfach kultiviert. In der Küche wird Kurkuma vor allem gemahlen wegen seiner Färbekraft verwendet und spielt eine wichtige Rolle als Bestandteil von Currypulver. In der traditionellen indischen Heilkunst Ayurveda wird es zu den „heissen“ Gewürzen gerechnet, denen eine reinigende und energiespendende Wirkung zugesprochen wird.
Förberedelser
- Förvärm ugnen till 160 °C. Riv citronskalen fint med ett rivjärn eller med en citronskalare och pressa citronerna tills du har 0.8 dl citronsaft. Ställ citronskalen och citronsaften åt sidan. Riv pumpan och ställ den åt sidan.
- Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, Hermesetas Lättströ, bakpulver, bikarbonat, salt och gurkmeja i en stor skål. Blanda tills det inte finns några klumpar kvar. Tillsätt en matsked av det finrivna citronskalet. Smält kokosoljan och häll den i en ny skål. Knäck äggen i skålen, tillsätt vaniljextrakt och vispa samman ordentligt. Häll över de fuktiga ingredienserna långsamt i skålen med de torra ingredienserna under omrörning. Tillsätt den rivna pumpan och nästan all citronsaft (spara 1 msk citronsaft till glasyren) och rör tills smeten är jämn och slät och har konsistensen av en tjock mousse. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela smeten jämnt i formen med en degskrapa.
- Baka citronbrödet i ugnen i 50 minuter eller tills kakan får en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt därefter. Blanda glasyren genom att hälla florsockret i skålen med resten av citronsaften. Rör om och tillsätt lite florsocker i taget tills lämplig konsistens uppnås. Häll glasyren över citronbrödet.
Näringsvärden per portion
518
kj
123
energi (kcal)
10
protein g
3
kolhydrater g
6.5
fett g
Ingredienser till 12 portioner
2 | Ekologiska citroner |
150 g | Pumpa |
175 g | Mandelmjöl |
45 g | Kokosfibermjöl |
10 g | Hermesetas Lättströ |
3 tsk | Bakpulver |
1/2 tsk | Bikarbonat |
1/2 tsk | Salt |
1/2 tsk | Malen gurkmeja |
2 msk | Kokosolja |
4 | Ägg |
2 tsk | Vaniljeekstrakt |
Glasyr:
Sockerfritt florsocker | |
citronsaft |