Search

Golden Rum-kaka

120 min
Bakning

Retro är inne, socker ute: Baka en saftig sockerkaka med rom och lätt sötma från Hermesetas.

Förberedelser

  1. Kaka: Värm ugnen till 175° C. Smörj en kakform med hål i mitten med smör och pudra den med mjöl. Slå bort överskottsmjölet. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, Hermesetas Lättströ, majsstärkelse, salt, bikarbonat och bakpulver) i en skål. Ställ skålen åt sidan. Häll creme fraiche i en ny skål tillsammans med vispgrädde, mörk rom och vaniljextrakt. Vispa samman.
    Häll det rumstempererade smöret i skålen till en matberedare tillsammans med 50 g Hermesetas Lättströ och vispa samman. Öka hastigheten och vispa tills smöret har blivit ljust och luftigt. Knäck äggen i smörblandningen, ett i taget, och vispa tills ägget är ordentligt iblandat. Fortsätts tills alla äggen är iblandade och upprepa med äggulorna. Skrapa ner längs skålens sidor med en degskrapa och vispa ihop snabbt. Tillsätt nu de torra och fuktiga ingredienserna omväxlande till smör-/äggblandningen, lite i taget, under vispning. Fortsätt tills allt har blandats samman och smeten är jämn och enhetlig. Häll smeten i bakformen och ställ formen i ugnen. Grädda kakan i 70 minuter, eller tills du kan sticka ner en sticka utan att smeten fastnar.
  2. Topping: Förbered romsirapen medan kakan gräddas. Häll alla ingredienser till sirapen i en kastrull och värm långsamt upp tills det sjuder. Låt det sjuda i 8 minuter. Låt sirapen svalna i kastrullen medan kakan gräddas färdigt i ugnen.
  3. Kaka: När kakan är färdiggräddad i ugnen, tas den ut och får svalna i formen i 15 minuter. Stjälp därefter upp kakan på ett ugnsgaller och låt den svalna helt. Rengör kakformen under tiden. När kakan har svalnat helt, placeras kakformen ovanpå kakan så att den passar i och vänds därefter tillbaka i formen. Stick hål i kakans botten och häll ut romsirapen över hålen. Låt sirapen sugas upp ordentligt av kakan och stjälp därefter upp kakan på ett kakfat.

Näringsvärden per portion

2032
kj
484
energi (kcal)
7.5
protein g
26.5
kolhydrater g
35
fett g
← tillbaka till översikten

Ingredienser till 12 portioner

Kaka:

400 g Vetemjöl
6 g Hermesetas Lättströ
20 g Majsstärkelse
1/2 tsk Salt
1/2 tsk Bikarbonat
1/2 tsk Bakpulver
225 g Creme fraiche
1.8 dl Vispgrädde
0.6 dl Mörk rom
1 msk Vaniljextrakt
225 g Smör, rumstempererat
50 g Hermesetas Lättströ
4 Ägg
2 Äggulor
400 g Vetemjöl 6 g Hermesetas Lättströ 20 g Majsstärkelse 1/2 tsk Salt 1/2 tsk Bikarbonat 1/2 tsk Bakpulver 225 g Creme fraiche 1.8 dl Vispgrädde 0.6 dl Mörk rom 1 msk Vaniljextrakt 225 g Smör, rumstempererat 50 g Hermesetas Lättströ 4 Ägg 2 Äggulor

Romsirap:

70 g Smör
0.6 dl Vatten
20 g Hermesetas Lättströ
1/4 tsk Salt
1 dl Mörk rom
1 tsk Vaniljextrakt
70 g Smör 0.6 dl Vatten 20 g Hermesetas Lättströ 1/4 tsk Salt 1 dl Mörk rom 1 tsk Vaniljextrakt

Produkter som används

← tillbaka till översikten