Mandel-madeleinekakor utan socker
Fransmännen säger ”madeleine”, schweizarna ”Schmelzbrötli”. Prova den här moderna varianten av bakverket med dinkelmjöl och mandlar, men utan socker.
Förberedelser
- Smält smöret på medelstark värme och låt det svalna lite grann. Blanda dinkelmjöl, malda mandlar, rivet citronskal och bakpulver och ställ blandningen åt sidan.
- Vispa äggen med Hermesetas Lättströ och honung, blanda sedan omväxlande ner mjölblandningen och det smälta smöret. Låt den färdiga degen stå i kylskåpet minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180 °C över-/undervärme. Smörj madeleine-bakformen, fyll de enskilda madeleineformarna till 2/3 och grädda i förvärmd ugn ca 15 minuter.
- Låt madeleinekakorna svalna något i formen, lossa dem sedan försiktigt och låt dem svalna helt på ett galler (med musselsidan uppåt). Madeleinekakorna ser extra vackra ut om du strör över lite Hermesetas Lättströ strax före servering.
Tipp: Madeleinekakorna smakar också härligt med en aning bittermandelarom istället för rivet citronskal i degen.
Näringsvärden per portion
456
kj
108
energi (kcal)
3
protein g
6.5
kolhydrater g
8
fett g
Ingredienser till 12 portioner
80 g | Smör |
2 st. | Ägg ,storlek M |
1 msk | Honung |
10 g | Hermesetas Lättströ |
80 g | Dinkelmjöl |
40 g | Mandel, malen |
1 tsk | Bakpulver |
1 tsk | Citronskal, rivet |