Search

Ris Alamande med vanilj

60 min
Desserter

Den här julen blir dansk! Ta en resa till vårt grannland med Ris Alamande, en lyxigare variant av risgrynsgröt.

Förberedelser

  1. Häll grötris och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det småkoka i 3 minuter. Häll mjölken i kastrullen och rör runt. Låt gröten värmas upp långsamt tills den kokar. Rör om regelbundet så att gröten inte bränner fast.
  2. Tillsätt salt, vaniljfrön, den rensade vaniljstången och Hermesetas Lättströ och låt gröten koka på svag värme i 40-50 minuter. När gröten har kokat färdigt, ta av kastrullen från värmen och låt gröten svalna. Fiska upp den rensade vaniljstången och ställ kastrullen i kylskåpet tills gröten är helt kall.
  3. Vispa grädden till en styv vispgrädde och vänd ner den i risgröten. Koka upp 0,5 l vatten och häll vattnet i en skål. Häll mandlarna i det kokande vattnet och låt mandlarna dra i 5 minuter. Skala därefter mandlarna, hacka dem grovt och vänd ner dem i gröten.

Näringsvärden per portion

2185
kj
520
energi (kcal)
12.5
protein g
38
kolhydrater g
35.5
fett g
← tillbaka till översikten

Ingredienser till 6 portioner

200 g Grötris
2 dl Vatten
1 1/4 l Standardmjölk
1/2 tsk Salt
1 Vaniljstång
7 g Hermesetas Lättströ
4 dl Vispgrädde
50 g Mandlar
200 g Grötris 2 dl Vatten 1 1/4 l Standardmjölk 1/2 tsk Salt 1 Vaniljstång 7 g Hermesetas Lättströ 4 dl Vispgrädde 50 g Mandlar

Produkter som används

← tillbaka till översikten