Recept

Citron- och pumpabröd med gurkmeja

Ett härligt fräscht tillskott till morgonkaffet eller eftermiddagsteet: Prova det här receptet på pumpa-/citronbröd med gurkmeja! Vad är gurkmeja? Gurkmeja är en rot som ibland också kallas ”indisk saffran”, kommer från Sydasien och odlas gärna i tropikerna. I köket används mald gurkmeja framför allt på grund av sin starka färg och spelar en viktig roll som beståndsdel i currypulver. Inom den traditionella indiska läkekonsten ayurveda räknas gurkmeja till de ”heta” kryddorna som sägs ha en renande och energigivande effekt.

Preparatet:

  1. Förvärm ugnen till 160 °C. Riv citronskalen fint med ett rivjärn eller med en citronskalare och pressa citronerna tills du har 0.8 dl citronsaft. Ställ citronskalen och citronsaften åt sidan. Riv pumpan och ställ den åt sidan.
  2. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, Hermesetas Lättströ, bakpulver, bikarbonat, salt och gurkmeja i en stor skål. Blanda tills det inte finns några klumpar kvar. Tillsätt en matsked av det finrivna citronskalet. Smält kokosoljan och häll den i en ny skål. Knäck äggen i skålen, tillsätt vaniljextrakt och vispa samman ordentligt. Häll över de fuktiga ingredienserna långsamt i skålen med de torra ingredienserna under omrörning. Tillsätt den rivna pumpan och nästan all citronsaft (spara 1 msk citronsaft till glasyren) och rör tills smeten är jämn och slät och har konsistensen av en tjock mousse. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela smeten jämnt i formen med en degskrapa.
  3. Baka citronbrödet i ugnen i 50 minuter eller tills kakan får en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt därefter. Blanda glasyren genom att hälla florsockret i skålen med resten av citronsaften. Rör om och tillsätt lite florsocker i taget tills lämplig konsistens uppnås. Häll glasyren över citronbrödet.
Allmän information
Klar om:
60 minuter
Kalori p.p.:
123
Produkt:
Delar:
12
Ingredienser
Ekologiska citroner
2
Pumpa
150 g
Mandelmjöl
175 g
Kokosfibermjöl
45 g
Hermesetas Lättströ
10 g
Bakpulver
3 tsk
Bikarbonat
1/2 tsk
Salt
1/2 tsk
Malen gurkmeja
1/2 tsk
Kokosolja
2 msk
Ägg
4
Vaniljeekstrakt
2 tsk
Glasyr:
Sockerfritt florsocker
citronsaft
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
1480
518
kcal
6218
123
Protein g
122
10
Kolhydrat g
36
3
Fett g
76.5
6.5