Recept

Golden Rum-kaka

Retro är inne, socker ute: Baka en saftig sockerkaka med rom och lätt sötma från Hermesetas.

Preparatet:

  1. Kaka: Värm ugnen till 175° C. Smörj en kakform med hål i mitten med smör och pudra den med mjöl. Slå bort överskottsmjölet. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, Hermesetas Lättströ, majsstärkelse, salt, bikarbonat och bakpulver) i en skål. Ställ skålen åt sidan. Häll creme fraiche i en ny skål tillsammans med vispgrädde, mörk rom och vaniljextrakt. Vispa samman.
    Häll det rumstempererade smöret i skålen till en matberedare tillsammans med 50 g Hermesetas Lättströ och vispa samman. Öka hastigheten och vispa tills smöret har blivit ljust och luftigt. Knäck äggen i smörblandningen, ett i taget, och vispa tills ägget är ordentligt iblandat. Fortsätts tills alla äggen är iblandade och upprepa med äggulorna. Skrapa ner längs skålens sidor med en degskrapa och vispa ihop snabbt. Tillsätt nu de torra och fuktiga ingredienserna omväxlande till smör-/äggblandningen, lite i taget, under vispning. Fortsätt tills allt har blandats samman och smeten är jämn och enhetlig. Häll smeten i bakformen och ställ formen i ugnen. Grädda kakan i 70 minuter, eller tills du kan sticka ner en sticka utan att smeten fastnar.
  2. Topping: Förbered romsirapen medan kakan gräddas. Häll alla ingredienser till sirapen i en kastrull och värm långsamt upp tills det sjuder. Låt det sjuda i 8 minuter. Låt sirapen svalna i kastrullen medan kakan gräddas färdigt i ugnen.
  3. Kaka: När kakan är färdiggräddad i ugnen, tas den ut och får svalna i formen i 15 minuter. Stjälp därefter upp kakan på ett ugnsgaller och låt den svalna helt. Rengör kakformen under tiden. När kakan har svalnat helt, placeras kakformen ovanpå kakan så att den passar i och vänds därefter tillbaka i formen. Stick hål i kakans botten och häll ut romsirapen över hålen. Låt sirapen sugas upp ordentligt av kakan och stjälp därefter upp kakan på ett kakfat.
Allmän information
Klar om:
120 minuter
Kalori p.p.:
484
Produkt:
Delar:
12
Ingredienser
Kaka:
Vetemjöl
400 g
Hermesetas Lättströ
6 g
Majsstärkelse
20 g
Salt
1/2 tsk
Bikarbonat
1/2 tsk
Bakpulver
1/2 tsk
Creme fraiche
225 g
Vispgrädde
1.8 dl
Mörk rom
0.6 dl
Vaniljextrakt
1 msk
Smör, rumstempererat
225 g
Hermesetas Lättströ
50 g
Ägg
4
Äggulor
2
Romsirap:
Smör
70 g
Vatten
0.6 dl
Hermesetas Lättströ
20 g
Salt
1/4 tsk
Mörk rom
1 dl
Vaniljextrakt
1 tsk
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
24385
2032
kcal
5806
484
Protein g
90.5
7.5
Kolhydrat g
320.5
26.5
Fett g
423.5
35