Recept

Hallon- & Timjanscones

TILLAGNING:

Sätt ugnen på 200 °C över-/undervärme. Täck en bakplåt med bakplåtspapper. Vispa ihop ägg, kärnmjölk och citronskal. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Fördela smöret snabbt i mjölblandningen med fingertopparna, tills bara bitar stora som ärtor kvarstår. Tillsätt ägg-mjölk-blandningen och rör ihop med en slev tills allt bara är blandat. Degen ska inte bearbetas för länge så att smöret fortfarande är kallt och sconesen senare blir lättare och frasigare. Blanda försiktigt ner blåbären. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och forma till en skiva ca 2 cm tjock och 20 cm i diameter. Degen är något svår att bearbeta – det ska vara så. Skär degskivan i 8 lika stora pizzabitar. Blanda äggulan med mjölken och pensla sconesen med det. Grädda ca 20 minuter i den förvärmda ugnen, tills sconesen har fått lite färg. Plocka ur ugnen och låt svalna på galler i 10 minuter. Njut av dem ljumma.

Allmän information
Klar om:
25 minuter
Kalori p.p.:
266
Produkt:
Delar:
8
Ingredienser
Ägg
1
Kall kärnmjölk
1 dl
Rivet skal av ekologisk citron
1
Mjöl
330 g
Hermesetas Lattströ
7 g
Bakpulver
2 tsk
Bikarbonat
1 tsk
Salt
1/2 tsk
Smör, kallt, tärnat
100 g
Blåbär, färska
100 g
Timjan, färsk, hackad
1 msk
Ägg
1
Kärnmjölk
1 msk
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
8944
1118
kcal
2128
266
Protein g
56
7
Kolhydrat g
256
32
Fett g
96
12