Recept

Mandelkaka med äpplen

Så saftig och god. Den här mandel-äppelkakan kommer att slå din familj och dina vänner med häpnad. Kronan på verket är de krispiga mandelflagorna - den här kakan är en smekning för gommen.

Preparatet:

  1. Värm ugnen till 180°C (vanlig ugn, inte varmluft). Smörj en springform (20 cm) och strö den med mjöl. Slå bort överskottsmjölet.
  2. Skala äpplena, halvera dem och skär ut kärnhuset. Skär äpplena i tunna skivor med ett par millimeters tjocklek. Häll äppelskivorna i en skål och kör dem 2 minuter i mikrovågsugnen för att göra dem mjuka. Häll bort den överblivna vätskan och låt äpplena svalna.
  3. Knäck ägget i en skål och tillsätt 1 msk Hermesetas Lättströ. Vispa samman ordentligt i 2 minuter tills massan är tjock och ljus. Tillsätt därefter smält smör och vanilj under vispning. Sikta mjöl, mandelmjöl, bakpulver, salt och de resterande 20 g Hermesetas Lättströ i en ny skål.
  4. Varva i mjölblandning och mjölken lite i taget i skålen med äggblandningen medan den vispas på låg hastighet. Fortsätt tills allt mjöl och all mjölk är tillsatt. Häll över hälften av degen i en ny skål och rör i de två äggulorna. Tillsätt därefter ¾ av äppelskivorna och vänd försiktigt runt tills degen är helt fördelad över alla äpplena.
  5. Häll först degen utan äpplena i springformen och fördela därefter den resterande degen (med äpplen) ovanpå. Fördela de resterande ¼ äpplen ovanpå kakan och tryck ner dem lätt i degen. Strö till sist över mandelflagor.
  6. Sätt springformen på ett galler längst ner i ugnen och baka i 30 minuter. Därefter flyttas gallret till mitten av ugnen och bakas i ytterligare 30-35 minuter.
Allmän information
Klar om:
80 minuter
Kalori p.p.:
269
Produkt:
Delar:
8
Ingredienser
Äpplen
3
Ägg
1
Hermesetas Lättströ
1 msk
Smör, smält
115 g
Vaniljpulver
1 tsk
Vetemjöl
100 g
Mandelmjöl
75 g
Bakpulver
2 tsk
Salt
1/2 tsk
Hermesetas Lättströ
20 g
Standardmjölk
60 ml
Äggulor
2
Mandelflagor
40 g
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
9044
1131
kcal
2154
269
Protein g
73
9
Kolhydrat g
133
16.5
Fett g
145
18