Recept

Matcha-glass

Gör glass på grönt te själv: Denna underbart krämiga klassiker består av endast sex ingredienser - en droppe Hermesetas Flytande ger en lätt sötma. Vad är matcha? Matcha är malet grönt te, utvunnet ur tesorten tencha. Det gröna tepulvret hittar du i välsorterade tebutiker, ekologiska butiker eller på nätet. På grund av den påkostade produktionen är matcha inte alldeles billigt. Matchapulver används inte bara till heta eller kalla tedrycker - nuförtiden används matcha för att förfina receptklassiker som kakor, glass, smoothies eller salladsdressing. Den beska, något gräsliknande smaken med intensiv arom passar utmärkt både i söta och salta rätter. Matcha piggar upp och innehåller mer koffein och tein är andra sorters grönt te. Ju mer lysande den gröna färgen är, desto fräschare är teet. Alltför lång lagring bör undvikas.

Preparatet:

  1. Häll vatten och Hermesetas i en gryta och låt koka upp. Låt det puttra i några minuter. Häll äggulorna i en skål och vispa dem tills de är ljusa och luftiga. Tillsätt sockervattnet till äggulorna under fortsatt vispning. Fortsätt att vispa tills massan är ljus och luftig.
  2. Häll mjölk, vispgrädde, vaniljkorn och den tomma vaniljstången i grytan och värm upp under omrörning till nära kokpunkten. Ta upp vaniljstången och häll sedan långsamt den varma mjölkblandningen över äggmassan under vispning. Häll tillbaka krämen i grytan och värm långsamt upp under omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt en tsk matchapulver och smaka av – tillsätt mera vid behov och rör om.
  3. Häll glasskrämen i en skål och täck skålen med plastfolie. Ställ skålen på kylning tills glasskrämen är kall. Häll glasskrämen i en glassmaskin och kör maskinen tills glassen har mjukglasskonsistens. Häll glassen i formar och frys dem i frysen.
Allmän information
Klar om:
30 minuter
Kalori p.p.:
481
Produkt:
Delar:
3
Ingredienser
Vatten
1 dl
Hermesetas Flytande
30 droppar
Äggulor
6
Helmjölk
2.5 dl
Vispgrädde
2.5 dl
Vaniljstång
1
Matchapulver
1-2 tsk
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
6060
2020
kcal
1443
481
Protein g
36
12
Kolhydrat g
23.5
8
Fett g
135.5
45