Recept

Munkar med vaniljkräm

En delikat dessert för alla som tycker om anspråksfullt och friterat: Fluffiga munkar med en krämig vaniljkräm. Det här receptet har skapats med Hermesetas Lättströ.

Preparatet:

  1. Vaniljkräm: Häll grädde, mjölk, vaniljkorn och vaniljstången i en kastrull och värm upp till kokpunkten under omrörning. Låt det sjuda. Häll äggulor och Hermesetas Lättströ i en skål och vispa ihop det. Vispa därefter ner maizena i ägguleblandningen. Blanda i lite av den varma mjölkblandningen i skålen med äggblandningen och häll därefter hela äggblandningen i kastrullen. Värm upp på svag värme, tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från värmen och låt krämen svalna helt. Fiska upp vaniljstången och häll krämen i en skål. Täck skålen med plastfolie och ställ in krämen i kylskåpet.
  2. Munkar: Värm mjölken tills den är ljummen och häll den i en skål tillsammans med jästen. Rör ut jästen och låt stå i 5 minuter. Häll mjöl, Hermesetas Lättströ och salt i en ny skål och rör samman. Tillsätt långsamt jästmjölken under omrörning tills all mjölk är tillsatt. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt omrörning. Knåda degen i 5 minuter tills du har en slät och fast kula. Tillsätt smör, en msk i taget, under omrörning. Fortsätt tills allt är tillsatt och rör vidare med hög hastighet tills degen blir elastisk. Täck över skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm och torr plats i en timme och degens storlek har fördubblats.
  3. Stjälp upp degen på ett bord, arbeta snabbt ut luften ur degen och lägg tillbaka degen i skålen. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i kylskåpet över natten. Stjälp upp degen på ett mjöltäckt bakbord och kavla ut den tills den är cirka 1,5 cm tjock. Stick ut cirklar på 7-8 cm i degen och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Fortsätt tills du har använt all deg.
  4. Täck bakplåten med en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm och torr plats i 30 minuter. Häll oljan i en kastrull och värm upp den till 180 °C. Lägg försiktigt några färdigjästa munkar sida vid sida i den heta oljan och låt dem friteras i 1 minut, varefter du vänder dem och friterar ytterligare en minut på den andra sidan. Fortsätt tills alla munkar är färdiga. Häll vaniljkrämen i en spritspåse med spets, tryck ett hål i sidan på varje munk och spruta in krämen tills munken är fylld.
Allmän information
Klar om:
120 minuter
Kalori p.p.:
510
Produkt:
Delar:
12
Ingredienser
Vaniljkräm:
Grädde
2.5 dl
Helmjölk
2.5 dl
Korn från en vaniljstång
1
Äggulor
4
Hermesetas Lättströ
7 g
Maizena
45 g
Munkar:
Mjölk
1.2 dl
Torrjäst
11 g
Vetemjöl
420 g
Hermesetas Lättströ
5 g
Salt
1 tsk
Ägg, rumstempererade
3
Smör, rumstempererat
100 g
Olja till fritering
1.5 L
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
25737
2145
kcal
6128
510
Protein g
104
8
Kolhydrat g
370
31
Fett g
470
39