 
        Ris Alamande med vanilj
Den här julen blir dansk! Ta en resa till vårt grannland med Ris Alamande, en lyxigare variant av risgrynsgröt.
Förberedelser
- Häll grötris och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det småkoka i 3 minuter. Häll mjölken i kastrullen och rör runt. Låt gröten värmas upp långsamt tills den kokar. Rör om regelbundet så att gröten inte bränner fast.
- Tillsätt salt, vaniljfrön, den rensade vaniljstången och Hermesetas Lättströ och låt gröten koka på svag värme i 40-50 minuter. När gröten har kokat färdigt, ta av kastrullen från värmen och låt gröten svalna. Fiska upp den rensade vaniljstången och ställ kastrullen i kylskåpet tills gröten är helt kall.
- Vispa grädden till en styv vispgrädde och vänd ner den i risgröten. Koka upp 0,5 l vatten och häll vattnet i en skål. Häll mandlarna i det kokande vattnet och låt mandlarna dra i 5 minuter. Skala därefter mandlarna, hacka dem grovt och vänd ner dem i gröten.
Näringsvärden per portion
2185
                kj
              520
                energi (kcal)
                
              12.5
                protein g
                
              38
                kolhydrater g
                
              35.5
                fett g
                
              Ingredienser till 6 portioner
| 200 g | Grötris | 
| 2 dl | Vatten | 
| 1 1/4 l | Standardmjölk | 
| 1/2 tsk | Salt | 
| 1 | Vaniljstång | 
| 7 g | Hermesetas Lättströ | 
| 4 dl | Vispgrädde | 
| 50 g | Mandlar | 
