Recept

Ris Alamande med vanilj

Den här julen blir dansk! Ta en resa till vårt grannland med Ris Alamande, en lyxigare variant av risgrynsgröt.

Preparatet:

  1. Häll grötris och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det småkoka i 3 minuter. Häll mjölken i kastrullen och rör runt. Låt gröten värmas upp långsamt tills den kokar. Rör om regelbundet så att gröten inte bränner fast.
  2. Tillsätt salt, vaniljfrön, den rensade vaniljstången och Hermesetas Lättströ och låt gröten koka på svag värme i 40-50 minuter. När gröten har kokat färdigt, ta av kastrullen från värmen och låt gröten svalna. Fiska upp den rensade vaniljstången och ställ kastrullen i kylskåpet tills gröten är helt kall.
  3. Vispa grädden till en styv vispgrädde och vänd ner den i risgröten. Koka upp 0,5 l vatten och häll vattnet i en skål. Häll mandlarna i det kokande vattnet och låt mandlarna dra i 5 minuter. Skala därefter mandlarna, hacka dem grovt och vänd ner dem i gröten.
Allmän information
Klar om:
60 minuter
Kalori p.p.:
520
Produkt:
Delar:
6
Ingredienser
Grötris
200 g
Vatten
2 dl
Standardmjölk
1 1/4 l
Salt
1/2 tsk
Vaniljstång
1
Hermesetas Lättströ
7 g
Vispgrädde
4 dl
Mandlar
50 g
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
13112
2185
kcal
3122
520
Protein g
75
12.5
Kolhydrat g
229
38
Fett g
214
35.5