Recept

Vallmo- & citronvåfflor

TILLAGNING:

Sätt ugnen på 200 °C över-/undervärme.

Täck en bakplåt med bakplåtspapper. Vispa ihop ägg, kärnmjölk och citronskal. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Fördela smöret snabbt i mjölblandningen med fingertopparna, tills bara bitar stora som ärtor kvarstår. Tillsätt ägg-mjölk-blandningen och rör ihop med en slev tills allt bara är blandat. Degen ska inte bearbetas för länge så att smöret fortfarande är kallt och sconesen senare blir lättare och frasigare. Blanda försiktigt ner blåbären. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och forma till en skiva ca 2 cm tjock och 20 cm i diameter. Degen är något svår att bearbeta – det ska vara så. Skär degskivan i 8 lika stora pizzabitar. Blanda äggulan med mjölken och pensla sconesen med det.

Grädda ca 20 minuter i den förvärmda ugnen, tills sconesen har fått lite färg. Plocka ur ugnen och låt svalna på galler i 10 minuter. Njut av dem ljumma.

Allmän information
Klar om:
20 minuter
Kalori p.p.:
275
Produkt:
Delar:
7
Ingredienser
Våfflor:
Havregryn
100 g
Dinkelfullkornsmjöl
70 g
Bakpulver
3 tak
Hermesetas Lättströ
8 g
Strimlat skal av citron
1
Ägg
2
Mandelmjölk
1 1/4 dl
Yoghurt, 1,5 %
150 g
Saft från citron
1
Kokosolja, flytande
20 g
Vallmofrön
3 msk
Topping:
Vispgrädde
2 dl
Rostad flagad mandel
30 g
Blåbär
50 g
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
8078
1154
kcal
1925
275
Protein g
63
9
Kolhydrat g
133
19
Fett g
133
19