Socker och kampen om att gå ned i vikt!

Vår nya forskning om människors kostvanor och sockermedvetenhet avslöjar en rad intressanta orsaker till att dieter avbryts och fallgropar gällande kost, vilket bidrar till att förklara den svåra kampen med vikt och övervikt.

Hälften av alla dieter misslyckas redan den första veckan, och 51% av vuxna erkänner att de fuskar eller ger upp inom sju dagar. Bristande viljestyrka är den största utmaningen (36%), tätt följt av att motstå frestelsen att äta något sött (33%).

Två av tre vuxna (64%) oroar sig över sitt sockerintag, och samma antal (64%) tror att ett minskat sockerintag är viktigt när de försöker gå ned i vikt – men de nya uppgifterna visar att sju av tio vuxna faktiskt inte vet hur mycket socker de kan konsumera säkert.

Dr Emma Derbyshire säger följande: ”Det råder enighet om att dagens sockerintag är alldeles för högt och att en minskning av konsumtionen av fria (tillsatta) sockerarter har identifierats som en hälsoprioritet. Men hur kan konsumenterna uppnå de nya målen för minskat sockerintag när de inte vet vad de är och de inte kontrollerar hur mycket socker som finns i de livsmedel de äter?”

Konsumenterna är övertygade om att brunt socker är hälsosammare än raffinerat vitt socker, och att honung är mycket bättre än båda två. Dr Emma Derbyshire har däremot följande att säga: ”Även om honung kan innehålla några ytterligare antioxidanter, så frisätter det även socker snabbare än och kan vara precis lika utmanande som vitt eller brunt socker i detta hänseende”

Katharine Jenner, en licensierad dietist och chef på Action on Sugar säger: ”Dålig näringsmärkning, vilseledande marknadsföringspåståenden och blandade meddelanden från välmenande kockar och influencers leder till att konsumenterna med rätta blir osäkra över vad fria sockerarter faktiskt är, vilka produkter som innehåller dem och hur mycket de bidrar till deras totala dagliga sockerintag.”

Nästan en tredjedel av vuxna (31%) anser att honung är den hälsosammaste formen av sötningsmedel, och 28% hade funderat på att använda honung eller melass istället för socker vid matlagning – även om alla tre former av fritt socker har lika högt kaloriinnehåll.

GP, Dr Gill Jenkins säger: ”De flesta vet att viktminskning handlar om att minska antalet konsumerade kalorier och öka antalet brända kalorier. Det är en enkel ekvation, men den görs komplicerad av individuella matvanor, drivkraften att gå ned i vikt och önskemål om kosthållning – i synnerhet det sug många människor känner för sötsaker och drycker. Det är meningslöst att upprepa samma gamla viktminskningsbudskap om konsumerade och brända kalorier – det fungerar inte. Vi lever i en värld som kräver enkla och lättuppnåeliga lösningar. Vi vet också att betydande viktminskning kan uppnås genom små men hållbara långsiktiga förändringar – och genom att byta ut socker mot ett sötningsmedel med lågt eller inget kaloriinnehåll kan man uppnå båda dessa kriterier. Sockersubstitut är ett enkelt och uppnåeligt sätt att skära ned på kalorierna. Det kräver ingen viljestyrka och låter de som följer en kosthållning, och alla som vill bibehålla en sund vikt, njuta av sötsaker som är fria från ohälsosamma fria sockerarter och överflödiga kalorier.”

Tillsammans kan vi vinna den här kampen!