Hemmagjord tomatketchup
Smaksättning måste inte alltid hämtas från butikshyllan: Lyxa till dina pommes frites med en hemmagjord ketchup.
Förberedelser
- Hacka löken grovt och stek den glansig i solrosolja. Tillsätt tomater, äppelcidervinäger, Hermesetas Lättströ och salt i kastrullen och låt koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Tillsätt tomatpurén och smaka av med salt och Hermesetas Lättströ.
- Mosa tomatketchupen med mixerstav, tryck den genom en sil och använd en tratt för att fylla den på flaska (ger ca 250 ml ketchup).
Tips: Grundreceptet kan lätt varieras med andra kryddor:
För curryketchup låter du ett halvt äpple och 1 tsk currypulver koka med i blandningen.
För BBQ-ketchup tillsätter du lite röksalt, 1/2 tsk paprikapulver och lite chili.
Näringsvärden per portion
145
kj
34
energi (kcal)
1
protein g
3.5
kolhydrater g
2
fett g
Ingredienser till 6 portioner
1 burk | Tomater, i bitar |
1 | Lök |
1 msk | Solrosolja |
2 msk | Äppelcidervinäger |
1 msk | Tomatpuré |
2-3 tsk | Hermesetas Lättströ |
0,5 tsk | Salt |