Sockerfri pumpapaj
Förmodligen det mest utsökta receptet på en sockerfri pumpapaj: Ingefära, kanel, muskot och kryddnejlika ger smak och arom, Hermesetas Lättströ en lätt sötma.
Förberedelser
- Blanda mjöl, Hermesetas Lättströ och salt, knåda sedan ordentligt med det kalla smöret och äggulan. Ställ in den färdiga smuldegen i kylen i minst 60 minuter.
- Förvärm ugnen till 180 °C över-/undervärme. Smörj en pajform (26 cm) och pressa ner den kylda degen i formen - botten och kanten ska täckas jämnt med deg. Gör lätta stick i degbottnen med en gaffel, förgrädda sedan 15 minuter i mitten av ugnen utan fyllning.
- Blanda alla ingredienser för pumpafyllningen till en slät massa och lägg den i den förbakade pajbottnen. Grädda färdigt den fyllda pajen i ytterligare 45 minuter.
Pumpapuré, superenkel att göra själv: Ta bort pumpakärnorna med en matsked, skär pumpan i klyftor och placera dem på en bakplåt. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader (varmluft 180 grader) i 45-60 minuter tills pumpaköttet är mjukt. Ta ut pumpan ur ugnen och låt svalna. Skrapa ur pumpaköttet från skalet med en matsked, placera det i en hög skål och purea med stavmixern.
Näringsvärden per portion
845
kj
201
energi (kcal)
4.5
protein g
16
kolhydrater g
13
fett g
Ingredienser till 12 portioner
Smuldeg för pajbotten:
220 g | Mjöl |
120 g | Smör, kallt |
5 g | Hermesetas Lättströ |
1 st. | Äggula |
1 nypa | Salt |
För pumpafyllningen:
500 g | Pumpapuré |
2 st. | Ägg |
120 g | Färskost |
15 g | Hermesetas Lättströ |
2 tsk | Kanel |
1 tsk | Ingefärapulver |
1/2 tsk | Muskotnöt |
1 nypa | Nejlika |
1/2 tsk | Salt |