
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka TILLAGNING: Värm ugnen till 150ºC. Smörj en avlång brödform för 1 kg deg och täck botten med bakplåtspapper. Smält margarinet och sirapen långsamt på låg värme. Rör i Hermesetas Lättströ, siktat mjöl, ingefära och kanel i det vispade ägget. Värm mjölken en smula, tillsätt natriumbikarbonat och rör den blandningen i smeten. När smeten […]

Marsipan-puck
Marsipan-puck TILLAGNING: Koka upp 2 dl vatten, lägg i mandeln, koka ½ min. Häll av vattnet och dra av skalet på mandeln. Torka dem med hushållspapper. Mal mandeln en eller gärna två gånger. Blanda den i en skål med sötningsmedlet Hermesetas Lättströ. Vispa upp äggvitan helt lätt. Blanda ner lite i taget i mandeln och […]

Glasmästarströmming
Glasmästarströmming TILLAGNING: Koka upp lagen och låt den svalna. Skär strömmingfiléerna i 2-3 bitar. Skiva morot och rödlök. Varva fisk, morot, lök och kryddor i en glasburk. Häll över lagen. Glasmästarströmmingen är färdig att serveras efter 2 dygn.

Fransk äppelpaj
Fransk äppelpaj TILLAGNING: Värm ugnen till 190°C. Vispa ihop fett, Hermesetas Lättströ eller Hermesetas Flytande och äggula. Arbeta sedan successivt in mjölet. Tillsätt vattnet, om så behövs, för att få en mjuk men inte kladdig deg. Platta ut degen tunt i en låg pajform, ca 23 cm i diameter. Ställ svalt i ca 15 min. […]

Vegetarisk kålpudding
Vegetarisk kålpudding TILLAGNING: Skär kålhuvudet i fyra klyftor, ta bort den hårda stammen och dela klyftorna i mindre bitar. Sätt kålen i kastrullen och häll i vattnet. Sätt spisen på full effekt och rör om då och då tills allt vatten har dunstat från kastrullen och kålen har blivit lite genomskinlig och brynt. Hacka de […]

Julglögg
Julglögg TILLAGNING: Kryddorna läggs i ett glas, därefter häller man på 1 dl vodka eller Bröndum-snaps. Täck över glaset och låt dra i 24 timmar, varefter kryddorna silas bort. Värm upp rödvinet långsamt i en gryta tillsammans med russin, mandelflarn och Hermesetas Lättströ. Avsluta med att tillsätta den kryddade spriten.

Hallonshake
Hallonshake TILLAGNING: Mixa alla ingredienser. Serveras kallt.

Äpplestrudel
Äpplestrudel TILLAGNING: Blanda ingredienserna till degen och knåda den tills den blir smidig. Låt den vila i 30 min. Skala äpplena till fyllningen och skär dem i klyftor. Ta bort kärnhuset. Riv äpplena grovt. Blanda dem genast med citronsaften och -skalet. Tillsätt Hermesetas Lättströ, kanel och russin. Kavla ut degen till en stor, tunn fyrkant […]

Äppel- och lingonkaka med valnötter
Äppel- och lingonkaka med valnötter TILLAGNING: Sätt ugnen på 175ºC. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Rör det smälta margarinet och Hermesetas Lättströ. Dela äggulorna från vitorna. Vispa i äggulorna, ett i taget och mjölken. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, hackade valnötter och till sist lingon. Vispa […]

Osötat naturligt äppelmos med kanelsmak
Osötat naturligt äppelmos med kanelsmak TILLAGNING: Skala och dela äpplena i mindre bitar. Koka samman alla ingredienserna under lock i kastrull under tio minuter, rör under tiden. Om äppelbitarna inte kokat sönder, använd en stavmixer och kör till en slät äppelmos. Ta då ur kanelstängerna under tiden du mixar moset, och lägg sedan tillbaka dem […]